Szívesen készítesz otthon friss pékárukat? Szeretnéd még különlegesebbé tenni a sütési élményt és a végeredményt? Akkor a házi tejtermékekkel készült péksütemények neked valók!
Ebben a blogcikkben megosztjuk veled a legjobb receptjeinket, amelyek egyszerű alapanyagokból, de annál nagyobb szeretettel és odafigyeléssel készülnek.
A házi tejtermékek – mint a friss joghurt, tejföl körözött vagy sajt – nemcsak gazdagabb ízt, hanem krémesebb állagot is kölcsönöznek a péksüteményeknek. És az eredmény? Ízletes, egészséges és tápláló finomságok, amelyek garantáltan elnyerik majd az egész család tetszését.
Készítsd el te is ezeket a csodálatos pékárukat, és élvezd az otthon sütés örömét! Olvass tovább, és fedezd fel a péksüteményeket, amelyekkel feldobhatod saját magad és családod étrendjét!
Kapros-túrós dübbencs
Elsőként egy hagyományos receptet hoztunk neked, ez a kapros-túrós dübbencs. A dübbencs tulajdonképpen egy alföldi kenyérlepény. Ha szereted a kaprot, és inkább a sós ízvilágot részesíted előnyben a kapros ételek kapcsán az édessel szemben, akkor ez a recept tökéletes választás lehet számodra. Akár kisgyermekes szülőknek is tudjuk ajánlani, hiszen ezzel a finomsággal akár meg is szeretetthetik a kaprot a gyerkőcökkel.
Szóval, lássuk, hogyan készül a kapros-túrós dübbencs!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 30 dkg tehéntúró,
- 2,5 dl tej,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 kávéskanál cukor,
- 3 kávéskanál só,
- 1 csokor kapor (szárított kapor is megfelel)
- zsír a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot. Langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. Közben összekeverjük a lisztet a sóval és a túróval. Beleöntjük az élesztős tejet, beleszórjuk a kaprot, majd alaposan összedolgozzuk. Egy 30x24 cm-es tepsit kenjünk ki olvasztott zsírral és borítsuk bele a tésztát. A tészta egyik felét duplájára húzzuk ki, és hajtsuk vissza a tepsibe. Erősen nyomjuk össze, majd egy másik oldalról is húzzuk ki a tésztát, azt is hajtsuk vissza, jól nyomjuk össze. Ezt minden oldalról ismételjük, majd a tetejét kenjünk meg zsírral, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt 180 Celsius-fokon szép barnára süssük.
Forrás: https://takarekoskonyha.blogspot.com/2011/04/kapros-turos-dubbencs.html
Házi túrós pogácsa
Ha feldobnád a reggeliket, vagy esetleg egy családi összejövetelre a hagyományos pogácsa helyett valami változatosabbat szeretnél készíteni, ajánljuk neked ezt a receptet!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg házi túró
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás (egy a tésztába, egy a kenéshez)
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, sót és sütőport egy nagy tálban.
- Morzsold bele a vajat vagy margarint, majd add hozzá a túrót.
- Üsd bele az egyik tojást, és add hozzá a tejfölt. Gyúrd össze a tésztát.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd hajtogasd össze, és nyújtsd ki újra. Ezt ismételd meg 3-4 alkalommal.
- Szaggasd ki a pogácsákat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kend meg a tetejüket a másik tojással.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.
Házi joghurtos kenyér
Ki mondta, hogy a kenyérbe nem kerülhet akár joghurt is! Ha már unod az egyszerű, hagyományos kenyérrecepteket, érdemes ezt kipróbálnod!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl házi joghurt
- 2 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Morzsold bele az élesztőt a langyos vízbe, és add hozzá a cukrot. Hagy állni 10 percig, amíg felfut.
- Keverd össze a lisztet és a sót egy nagy tálban.
- Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a joghurtot és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát.
- Tedd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán át, amíg duplájára nő.
- Gyúrd át a megkelt tésztát, formázz belőle egy cipót, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Hagyd kelni még 30 percig, majd süsd előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 25-30 percig.
Körözöttes sajtos rudak
Ha te is minden reggel körözöttel kened meg a kenyeredet, van egy jó hírünk: bizony az a finom körözött nemcsak a kenyérre, hanem sajtos rudacskákba is kerülhet. Legyen szó egy családi ünnepről vagy baráti találkozóról, ezzel a recepttel biztosan egy új színt viszel majd a napba!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg házi körözött
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- Reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, sót és sütőport egy nagy tálban.
- Morzsold bele a vajat, majd add hozzá a körözöttet.
- Üsd bele a tojást, és gyúrd össze a tésztát.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és vágj belőle rudakat.
- Helyezd a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket a tojással, és szórj rájuk reszelt sajtot.
- Süsd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.
Kefires Focaccia
Az olaszok bizony nemcsak fagyit vagy kávét, hanem kenyeret is híresen jól tudnak készíteni. Ha szeretnél olasz hangulatot teremteni az étkezés során, ez a kefires foccaccia teljes mértékben a segítségedre lesz ebben! Egyszerű és nagyszerű!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl kefir
- 1 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- Friss rozmaring és durva só a tetejére
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukros langyos vízben felfuttatjuk.
- A lisztet, sót, kefirt és az olívaolajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, ujjainkkal mélyedéseket nyomunk bele, és megszórjuk rozmaringgal és durva sóval.
- 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc).
Szeretnéd te is megtanulni a házi tejtermékek készítésének minden csínját-bínját? Akkor jelentkett Otthoni tejes-sajtos varázslatok képzésünkre, ahol otthonod kényelméből minden alapismeretet megszerezhetsz a tejtermékek otthoni elkészítéséhez!