Sajtos csodák: kenyerek és pékáruk, amit akár kezdőként is elkészíthetsz!

2024. July 15.
396
Kenyer_pekaru_sajttal
Kenyer_pekaru_sajttal_blog1

Neked is a Sajtból van a hold a kedvenc dalod, és ha tehetnéd, minden reggel sajtot ennél? Szeretnéd azonban, ha a sajt minél változatosabb formában jelenne meg a tányérodon? Akkor érdemes elolvasnod blogcikkünket, amelyben 5 olyan kenyér ás pékáru receptjét gyűjtöttük össze neked, ami sajttal készül, és akár még kezdőként is bátran elkészítheted! Sütésre fel!

Kenyer_pekaru_sajttal_blog2

Szicíliai cassata


Amennyiben az édes ízek kedvelője vagy, ez a recept kiváló választás lesz a számodra akár egy kerti partira, akár a reggeli változatosabbá tételére. A cassata vagy szicíliai cassata egy tradicionális szicíliai sütemény, amely egy kerek formájú piskótatorta, amelyben gyümölccsel vagy likőrrel nedvesítik a tésztát, és ricotta sajttal vagy kandírozott gyümölccsel töltik. Gyakran egy marcipánréteggel vonják be, amely még dekoratívabbá teszi ezt a péksüteményt.

Kenyer_pekaru_sajttal_blog3

A szicíliai cassata-t az alábbi hozzávalókból készül:

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 100 g sózatlan vaj, felkockázva
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom héja
  • 1 egész tojás + egy tojás sárgája

A töltelékhez

  • 500 g ricotta
  • 175 g porcukor
  • 75 g csokoládédarabka
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 200 g torta- vagy kekszmorzsa

Tojásfehérje a bevonáshoz; sok porcukor, rászitálni a sütemény tetejére.

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez a lisztet egy előkészítő edénybe töltjük, majd hozzáadjuk a vajat és a cukrot, és ujjunk hegyével összedolgozzuk, amíg állaga finom kenyérmorzsára hasonlít. Ráreszeljük a citromhéjat, és beledolgozzuk a keverékbe. Hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját, és addig keverjük, míg puha tésztává áll össze. A keverék először száraznak tűnhet, de ahogy dolgozunk vele, a tészta szépen összeáll. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük hűlni.

A töltelék elkészítéséhez a ricottáról egy szita segítségével leszűrjük a nedvességet. A leszűrt ricottát néhányszor átpasszírozzuk a szitán, hogy igazán lágy és krémes állagú legyen. Összekeverjük a cukorral, a csokoládédarabkákkal, a citromhéjjal és a vaníliakivonattal.

A sütőt 180 °C-ra melegítjük. Egy 20 cm átmérőjű lepénysütő edény alját sütőpapírral kibéleljük, és oldalát kivajazzuk. A tésztát kivesszük a hűtőből, és a negyedét levágjuk, ebből lesz majd a lepény “fedele”. Finoman kilisztezzük a munkafelületet, és a tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztával kibéleljük az előkészített sütőedényt, az edény szélénél levágjuk a felesleget.

A tortamorzsa felét egyenletesen a tészta aljára szórjuk. Erre jön a ricottatöltelék, amelyet szépen simára egyengetünk. A ricotta tetejére szórjuk a maradék tortamorzsát. A maradék tésztát a sütőedénynél kicsit nagyobbra nyújtjuk. Az edényt a tésztára helyezzük és azt az edény alja mentén körbevágjuk, így kapjuk meg a szükséges méretű réteget. A “fedőt” a sütemény tetejére helyezzük, majd a széleit tojásfehérjével megkenjük, és az edény oldalánál szabadon maradt tésztát visszahajtogatjuk a morzsára kb. 1 cm szélességben.

40-50 percig sütjük, míg aranyszínű és ropogós lesz. A sütőedényben hagyjuk hűlni 10 percet, majd egy éles kést futattunk az edény széle mentén, és a meglazított süteményt egy tálalótányérra kifordítjuk. A tetejét gazdagon megszórjuk porcukorral.

Reméljük, elnyerte a tetszésedet ez az egyszerű és nagyszerű sütemény!

Források:

https://nlc.hu/gasztro/20170624/sutemeny-recept-paul-hollywood/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cassata


Extra fokhagymás-sajtos kenyér


Hogyha legszívesebben még a meggyes pitébe is raknál egy kis fokhagymát, akkor ez a recept igazán neked való lesz! A recept, amelyet most megmutatunk neked, nem más, mint a fenséges fokhagyma és az íncsiklandó sajt találkozása egy puha, omlós kenyérben. További különlegessége ennek a kenyérnek, hogy pizzatésztával készül! Ezzel a kenyérrecepttel feldobhatod akár a reggelit, de egy krémleves mellé is tökéletes választás lehet.

Lássuk hát, milyen hozzávalók szükségesek ehhez a kenyérhez és hogyan készül!

Kenyer_pekaru_sajttal_blog4

Hozzávalók:

Pizzatészta:

  • 300 ml langyos víz
  • 0,5 kocka friss élesztő (20-25 g)
  • 500 g liszt
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 tk. cukor
  • 1-2 tk. só

Fokhagymás sajtos töltelék:

  • 30 gerezd fokhagyma
  • 1 ek petrezselyem
  • 200 g vaj
  • 100 g mozzarella
  • 150 g cheddar sajt
  • 1 tk. só

Elkészítés:

Először állítsuk össze a pizzatésztát, amely a kenyerünk alapja lesz. Egy kis tálba vagy egy nagyobb bögrébe mérjünk ki 300 ml langyos vizet, majd rakjunk bele 1 teáskanál cukrot, amit keverjünk el a vízben. A cukor fogja ugyanis az életszőt aktiválni. Ezt követően morzsoljunk a cukros vízbe 20-25 gramm friss élesztőt. Amíg az élesztő felfut, egy nagyobb tálba tegyünk 1-2 teáskanál sót, majd erre szitáljunk fél kilogramm lisztet. Azért is nagyon fontos, hogy a só a tál aljára kerüljön, mivel a só gátolni tudja az élesztőt fontos és hasznos munkájában, így igyekezzünk úgy alakítani a dolgokat, hogy ők ketten minél később találkozzanak. Ha az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe, és elkezdjük dagasztani a tésztánkat. A pizzatésztát legalább 10 percig dagasszuk, amíg sima nem lesz. Ezt követően egy olívaolajjal kikent tábla tegyük a tésztánkat és forgassuk meg a tálban a tésztát. Takarjuk le a tálat és hagyjuk meleg helyen kelni a tésztát 1,5 óráig.

Ha duplájára kelt a tészta, dolgozzuk át és még negyedórát hagyjuk pihenni. Ezt követően egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát egy körülbelül 40 x 30 cm-es téglalap nagyságúra. A 30 gerezd fokhagymát pucoljuk meg, daraboljuk fel pici darabokra, majd öntsük el egy közepes tálba. A fokhagymákhoz adjuk hozzá az egy evőkanál petrezselymet, egy teáskanál sót és a 200 gramm vajat, és jó alaposan keverjük össze a hozzávalókat. A kapott fokhagymás-vajas krémet kenjük rá a pizzatésztára. Ezt követően a lekent tésztát szórjuk meg a kétféle reszelt sajttal (Nem muszáj mozzarella és cheddar sajtot használni. Készítsd nyugodtan olyan reszelt sajttal, amit szeretsz.) Ezt követően egy pizzaszeletelő vagy egy éles kés segítségével vágd fel a tésztát körülbelül 8x8 cm-es négyzetekre. Vegyél elő egy nagyobb jénait, ebben fogjuk a kenyeret megsütni. Először pakolj egymásra 4-5 fokhagymás-sajtos négyzetet, majd függőlegesen rakd őket a jénaiba. Próbáld meg minél szorosabban egymás után pakolni a négyzeteket. Ha elfogytak a négyzetet, 200 Celsius fokos sütőben légkeverésen süsd a kenyeret 30-35-öt pedig, míg szép aranybarna lesz.

Tipp: A kenyér alá érdemes egy másik tepsiben 1-2 dl vizet betenni a kenyér alá, így garantáltan puha lesz a kenyér.

Inspiráció forrása: https://www.instagram.com/p/C66toWQuziD/


Vöröshagymás-sajtos kenyér


Hogyha már a hagymáknál tartunk, érdemes a vöröshagymát is ötvözni egy kevés finom sajttal, és máris egy olyan kenyérreceptet kapunk, amit sosem lehet megunni. Ennek a kenyérnek az összeállítása nagyon egyszerű, így kezdőknek is bátran ajánljuk.

Kenyer_pekaru_sajttal_blog5

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 420 ml langyos víz
  • 25-30 g friss élesztő (2/3 kocka)
  • egy kevés olaj vagy zsiradék
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • egy csésze reszelt gouda sajt (90-100 g)
  • 1-2 tk. só
  • 1 tk. cukor

Elkészítés:

Első lépésként a vöröshagymát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk egy kevés olajban és zsiradékban. Ha kész, félretesszük kihűlni. A 420 ml langyos vízben elkeverjük a cukrot, és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut az élesztő, addig egy nagyobb tálba beleöntjük a sót, majd a 600 g lisztet. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáöntjük a liszthez, valamint az üvegesre párolt hagymát és a reszelt a reszelt sajtot. Jól összedolgozzuk a kenyér tésztáját. Hogyha nagyon lágy és nagyon tapadós a tészta, érdemes még egy kis lisztet hozzáadnunk, így a dagasztási fázisban is célszerű a lisztet még a konyhapulton hagyni. Ha készen vagyunk a dagasztással, letakarjuk a tálat és 30-40 percig kelesztjük a kenyeret.

Ezt követően ismét átgyúrjuk a tésztát és következik egy 1 órás kelesztési fázis. Ha a kenyér szépen megkelt, akkor sütőpapírral bételt tepsibe tesszük, a tetejét egy szilikon ecset segítségével langyos vízzel bekentjük, majd egy éles késsel bevagdossuk a kenyér tetején. A bevágások azért szükségesek, mert így nem fog megrepedni a kenyerünk. 175 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük a kenyeret, míg szép aranybarna nem lesz.

Tipp: A kenyeret félbarna változatban is elkészíthetjük. Ebben az esetben 300 g finomliszthez vagy sima kenyérliszthez 300 g teljes kiőrlésű lisztet rakjunk.


Pizzás-sajtos csiga


Te is imádod a pizzakrémes péksüteményeket? Most mutatunk neked egy szuper pizzás-sajtos csiga receptet, amely garantáltan kicsik és nagyok kedvence lesz!

Kenyer_pekaru_sajttal_blog6

Hozzávalók:

Tészta

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 4 ek. tejföl
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5-3 dl víz
  • ízlés szerint oregánó

Töltelék:

Pizzaszósz:

  • 140 g sűrített paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 tk. cukor
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 1 ek napraforgó olaj vagy zsiradék
  • 0,5 dl víz (szükség szerint)
  • só, bors

+ 25 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben. Közben kimérjük egy nagy tálba a sót, a lisztet, a tejfölt és az oregánót. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és simára dagasztjuk a tésztát. Kelesszük legalább 1 óráig.

Közben elkészítjük a pizzaszószt. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd az olajon vagy zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk ízlés szerint a többi fűszert is. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha a szósz besűrűsödött, levesszük a tűzről.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalap alakban vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a pizzaszósszal és megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt követően feltekerjük a tésztát és éles késsel ujjnyi vastag csigákra vágjuk. A csigákat előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon megsütjük. Ha szeretjük a pizzás-sajtos csigát extrán sajtosan, akkor még a csigák tetejére is szórhatunk sajtot a sütés előtt.


Töltött biórkoszorú


Ha esetleg valami izgalmasat és látványosat szeretnél alkotni a reggeli asztalra, vagy esetleg egy kiránduláson, kerti partin szeretnéd családtagjaidat és barátaidat elkápráztatni, ez a töltött briós recept biztosan befutó lesz. A briós olvadós sajttal és ínycsiklandó pármai sonkával készül. Nézzük is, hogyan készül!

Kenyer_pekaru_sajttal_blog7

Hozzávalók:

  • 500 g fehér kenyérliszt (plusz a szóráshoz)
  • 10 g só
  • 20 g friss élesztő
  • 170 ml langyos, zsíros tej
  • 1 tk. cukor
  • 4 közepes tojás
  • 250 g puha vaj kockákra vágva
  • 8-10 szelet pármai sonka
  • 3-4 nagy gombóc mozzarella
  • egy kis marék bazsalikom durvára vágva
  • 1 közepes tojás felverve a kenéshez
  • 1 marék frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

Egy nagy tálba tegyünk bele a sót, majd borítsuk bele a lisztet. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral futassuk fel. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a liszthez. A tésztához adjuk hozzá még a tojásokat, majd apránként a vajat úgy, hogy folyamatosan keverjük.

A tésztát tegyük egy másik, olajjal kikent nagy tálba és takarjuk le frissentartó fóliával, majd 1 óráig kelesszük. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk 1,5 cm vastag téglalappá úgy, hogy a hosszabb oldal legyen velünk szemben. A tésztára rakjuk rá a pármai sonka szeleteket, tépkedjük rá a mozzarellákat, majd szórjuk meg bazsalikommal. Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldal mentén úgy, hogy egy 40-50 cm-es rudat kapjunk. Most jön a töltött briós trükkös része! Hosszában vágjuk félbe a kapott rudat, úgy, hogy a töltelék kilátszódjon, de nem kell teljesen kettévágni a tésztarudat. Ha ezzel készen vagyunk, a két végénél fogva kezdjük el ellenkező irányba csavarni a tésztát. Legyünk gyorsak ennél a lépésnél: mivel a tészta lágy és meg van töltve, könnyen széteshet. Ha megcsavartuk a tésztát teljes hosszában, formáljuk belőle kör alakot, a két végét pedig erősen nyomjuk össze. A briósunkat most óriássá változtatjuk: tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, húzzunk rá egy nagy műanyag zacskót, és hagyjuk még 1-1,5 órát kelni.

Ha megkelt a tészta, kenjük le a tetejét egy felvert tojással és szórjuk meg a reszelt parmezánnal. A brióst 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre.

Forrás: Paul Hollywood (2022): Kenyér. Reggelire, ebédre, vacsorára. Budapest, Partvonal Könyvkiadó.

Te is szeretnél igazán profi lenni a konyhában? Akkor ne csak az itt bemutatott kenyereket és pékárukat készítsd te magad a reggelihez, hanem a tejtermékeket is!

Ha szeretnéd magad készíteni a joghurtot, körözöttet vagy akár a sajtot a reggelihez, akkor ajánljuk neked Otthoni tejes-sajtos varázslatok képzésünket! 

Tovább a képzésre​​​​​​​

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása