Grillvarázslat otthon készült tejtermékekkel
A grillezés a nyári időszak egyik legnépszerűbb tevékenysége. A friss levegőn eltöltött idő, a finom illatok és a baráti társaság mind hozzájárulnak a kellemes élményhez. Azonban miért ne tennénk még különlegesebbé ezt az élményt otthon készült tejtermékekkel? A saját joghurt, kefir és sajt felhasználásával készült ételek nem csak ízletesebbek, de egészségesebbek is lehetnek. Ebben a blogban ötleteket adunk arra, hogyan használhatjuk ezeket a házilag készített alapanyagokat a grillezés során.
1. Joghurtos pácok
A joghurt kiváló alapanyag a pácokhoz, mivel a benne lévő savak és enzimek segítenek a húsok puhításában, miközben finom ízt adnak nekik. Próbáljuk ki az alábbi joghurtos pácot csirkéhez:
Hozzávalók:
200 ml házi joghurt
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál paprikapor
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban.
- Tegyük a csirkemelleket a pácba, és hagyjuk állni legalább 2 órán át, de még jobb, ha egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
- Grillezzük a csirkemelleket közepes hőmérsékleten, amíg átsülnek és aranybarnák lesznek.
2. Kefires coleslaw
A coleslaw saláta kiváló köret a grillezett húsokhoz. A kefir friss, savanykás íze tökéletesen kiegészíti a ropogós zöldségeket.
Hozzávalók:
- 1 kis fej káposzta, vékonyra szeletelve
- 2 sárgarépa, lereszelve
- 1 piros hagyma, vékonyra szeletelve
- 200 ml házi kefir
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál almaecet
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze a zöldségeket egy nagy tálban.
- Egy külön tálban keverjük össze a kefirt, majonézt, almaecetet, sót és borsot.
- Öntsük a kefires öntetet a zöldségekre, és alaposan keverjük össze.
- Tálaljuk azonnal, vagy tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.
3. Grillezett sajt
A házi készítésű sajt grillezése egyedülálló ízélményt nyújt. Különösen ajánlott a házilag készült feta vagy halloumi sajt grillezése.
Hozzávalók:
- 200 g házi feta vagy halloumi sajt
- Olívaolaj a kenéshez
- Friss fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre.
- Vágjuk a sajtot vastagabb szeletekre (kb. 1 cm vastag).
- Kenjük meg a szeleteket olívaolajjal, és szórjunk rájuk friss fűszernövényeket.
- Grillezzük a sajtszeleteket 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarna kérget kapnak.
4. Joghurtos tzatziki
A tzatziki egy klasszikus görög szósz, amely tökéletes kísérője a grillezett húsoknak és zöldségeknek. Az otthon készült joghurt még krémesebbé és finomabbá teszi ezt a szószt.
Hozzávalók:
- 200 ml házi joghurt
- 1 uborka, reszelve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só és bors ízlés szerint
- Friss kapor vagy menta (opcionális)
Elkészítés:
- Reszeljük le az uborkát, és nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet.
- Keverjük össze a joghurtot, fokhagymát, olívaolajat és citromlevet.
- Adjuk hozzá az uborkát és keverjük jól össze.
- Ízesítsük sóval, borssal és friss fűszernövényekkel.
- Hűtsük legalább egy órán át tálalás előtt.
5. Grillezett zöldségek joghurtos mártogatóssal
A grillezett zöldségek könnyű és egészséges kiegészítői bármilyen grillpartinak. A joghurtos mártogatóssal pedig még finomabbá tehetjük őket.
Hozzávalók:
- Cukkini, padlizsán, paprika, gomba – bármilyen grillezésre alkalmas zöldség
- Olívaolaj a kenéshez
- Só és bors ízlés szerint
- Mártogatós:
- 200 ml házi joghurt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- Friss fűszernövények (pl. petrezselyem, bazsalikom)
Elkészítés:
- Szeleteljük fel a zöldségeket, kenjük meg őket olívaolajjal, és ízesítsük sóval és borssal.
- Grillezzük a zöldségeket közepes hőmérsékleten, amíg megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
- A mártogatóshoz keverjük össze a joghurtot, olívaolajat, citromlevet, fokhagymát és friss fűszernövényeket.
- Tálaljuk a grillezett zöldségeket a joghurtos mártogatóssal.
A grillezés során használt otthon készült tejtermékek nem csak finomabbá, hanem egészségesebbé is teszik az ételeket. Ha szeretnénk megtanulni, hogyan készíthetjük el ezeket az alapanyagokat otthon, érdemes részt venni Gyugos Bence sajtkészítő "Otthoni tejes-sajtos varázslatok" képzésén. Itt minden szükséges tudást elsajátíthatunk, hogy saját kezűleg készíthessük el a joghurtot, kefirt és sajtot, amelyeket aztán büszkén használhatunk a konyhában és a grillpartikon egyaránt.